Nejčastějším projevem alergií jsou ekzémy a kožní onemocnění, jež vznikají z důvodu zanesení organismu.
Nechutenství může upozornit na vážnou chorobu. Chuť k jídlu povzbudí maralí kořen i rozmarýn
Nechutenství může během života potkat kohokoliv z nás, a to v kterémkoliv věku. V dětství bývá odmítání potravy často spojováno s konkrétními potravinami či pokrmy, které dětem zkrátka nechutnají. Pokud však dítě odmítá většinu jídel, měli bychom hledat hlubší příčinu - psychickou či zdravotní. Nechutenství se může objevit i v dospělosti a seniorském věku. Když vyloučíme, že se za nechutí k jídlu skrývá vážná choroba či psychické potíže, jde pravděpodobně jen o přechodný stav.
V tomto případě může prospět změna stravovacích návyků, kdy alespoň dočasně přejdeme na zdravější stravu bohatou na vitamíny a minerály. Rozpoutat chuť k jídlu pak pomohou vybrané bylinky. Proti nechutenství se osvědčil například maralí kořen. Tinktura nejen blahodárně působí na organismus, protože posiluje tělní funkce, ale slouží i jako podpůrný štít proti stresu, neboť stimuluje duševní schopnosti. Kromě toho příznivě působí na imunitu těla.
Nechutenství bývá také spojováno se špatným trávením. Jeho zdravé fungování podpoří zejména bylinky ostropestřec a rozmarýn. Tinktura z ostropestřce upevňuje zdraví a funkci jater, chrání jaterní tkáně, podporuje jejich detoxikační účinky a celkově pročišťuje tělo od škodlivin, které mívají vliv na nechutenství. Před toxickými látkami chrání játra i tinktura z rozmarýnu. Ta kromě toho stimuluje trávicí šťávy a žluč, usnadňuje trávení tuků a podporuje obranyschopnost. Důležitá je u trávení správná činnost slinivky, která se na něm podílí, regeneraci můžeme zajistit houbičkou penízovkou a gemmoterapeutikem z pupenů borůvky.
Za častou příčinu odporu k jídlu bývá považován i stres. Na zklidnění psychiky a zvýšení odolnosti proti němu doporučujeme užívat rakytník, jehož tinktura je doslova vitamínovou bombou pro organismus. Pro povzbuzení chuti k jídlu můžete sáhnout i po levanduli, která odstraňuje nadýmání, pročišťuje játra a žaludek a blahodárně působí i ve střevech.