Nejčastějším projevem alergií jsou ekzémy a kožní onemocnění, jež vznikají z důvodu zanesení organismu.
Bylinková lékárna II: Řimbaba, účinné přírodní analgetikum
Pěstuje se venku jako letnička a přežije i mírné mrazíky, ale na venkovním stanovišti zimu nepřečká. Ovšem když ji dáte do květináče a na zimu přemístíte domů, máte z ní trvalku. Tato dekorativní květina, navíc s léčivými listy, roste keříčkovitě a dorůstá do výšky až jednoho metru. Obvykle se sbírá kvetoucí nať a nejlépe začátkem května, kdy bylina obsahuje největší podíl silic. Účinnost umocníte, budete-li bylinu sušit na slunci.
Migréna, bolesti zad, kloubů a nejen to!
Patříte-li k lidem, co mívají často migrény, bolesti zad nebo problémy se střevy, potom by vám tahle bylinka neměla uniknout. Řimbaba zklidňuje klouby a podporuje jejich zdravou funkci, zklidňuje i střeva. Extrakty z kopretiny řimbaby mají schopnost brzdit tvorbu látek, které podporují zánětlivou reakci. Pomáhá udržovat normální tělesnou teplotu, tlumí bolesti. Rozšiřuje cévy, potlačuje migrény, pomáhá při zánětech střev či Crohnově chorobě. Zmírňuje bolest během menstruace, stačí užívat čaj několik dní před jejím začátkem. Vhodná je i na depresivní stavy. Stimuluje žaludeční aktivitu, účinně pomáhá rekonvalescenci dělohy po porodu.
Využití
Z řimbaby se připravují odvary, nálevy, obklady, čaje a výluhy. Užívá se nejčastěji ve formě tinktury (to má nejsilnější účinnost) nebo nálevu. Při migrénách se doporučují i čerstvé listy, v případě prevence jeden list denně, při samotné léčbě až pět listů denně. Stačí důkladně požvýkat, následně spolknout. Bolest by měla přejít.
POZOR! Řimbaba se nepoužívá společně s léky na ředění krve a v těhotenství. A pozor na alergii! Užíváním se může v ústech objevit vyrážka. Proto je potřeba nejprve odzkoušet, jestli tělo nereaguje na bylinu alergicky. A i tady platí osvědčené – méně někdy bývá více!
Každopádně řimbaba stojí za pozornost, protože život může vylepšit tím, že odstraní bolesti.
Příprava čaje
Čaj se připraví zalitím jedné až dvou čajových lžic sušených listů řimbaby ¼ l vroucí vody. Chuť je sice nahořklá, ale stojí zato to vydržet.
Příprava tinktury
Čerstvou nať nakrájíme nadrobno a naplníme láhev asi do jedné pětiny. Láhev nesmí být tmavá! Nať potom zalijeme 65% lihem až po hrdlo a necháme čtrnáct dní vyluhovat. Můžeme ponechat i na slunci, denně protřepáváme. Po čtrnácti dnech zfiltrujeme a získáme tinkturu.
Příprava masti
Čerstvá kvetoucí nať se najemno nakrájí nerezovým nožem a upěchuje do ¾ keramického hrnku. Pak už potřebujeme buď doma vyškvařené vepřové sádlo (nebo koupíme v lékárně lanolin). Vařícím sádlem zalívejte pomalu a přerušované (hrozí vzkypění) nať v hrnku až po okraj. Po vychladnutí vložte na 24 hodin do ledničky. Potom rozehřejte, aby mast byla tekutá a sceďte ji přes jemné sítko. Poté zhruba 1 hodinu ohřívejte na 100 °C za stálého míchání, aby se odpařila voda. Necháme zcela vychladnout, uložíme do chladničky na 7 dní. Po této době už lze mast používat.
Text vyšel ve středeční příloze Práva Dům & bydlení.