Nejčastějším projevem alergií jsou ekzémy a kožní onemocnění, jež vznikají z důvodu zanesení organismu.
Bylinková lékárna VII: Pupalka dvouletá pomůže nejen mozku
Pupalka je, jak už její název napovídá, dvouletka – v prvním roce vytvoří růžici květů, teprve v druhém lodyhu s květem, pak zaplodí a odumře. Lehce zplaňuje, tedy ve volné přírodě je stabilní, její výskyt se přirozeně rozšiřuje. Existují dvě stovky různých druhů – a jsou mezi nimi i jednoletky nebo trvalky.
Dnes patří k módním rostlinám zahrádek, existuje mnoho šlechtěných kultivarů různých barev a tvarů. Kvete od června až do pozdního podzimu. Po odkvětu vytváří 2 až 4 cm dlouhé zelené tobolky s jedním až dvěma semeny, která se hojně využívají v léčitelství.
Pěstování je snadné
Pupalka je velmi nenáročná. Semena se vysévají na počátku léta, dobře klíčí. Nesnáší zamokřené půdy. Nemusí se ani přihnojovat, vhodné je mulčování. Snadno se množí i samovýsevem. Dobře se jí daří na štěrkových a písčitoštěrkových půdách. Vidět je i podél železniční trati. Kdybyste si ji chtěli utrhnout do vázy, nepřežije.
Mnohostranné léčebné účinky
Semena pupalky obsahují esenciální mastné kyseliny (linoleovou, označovanou jako vitamin F a olejovou), které člověk potřebuje, ale není schopný je sám vytvořit, proto je musí získávat ze stravy.
Komu pomůže pupalkový olej
- Lisováním semen se získá olej, který se používá při cévních onemocněních, ke snížení krevního tlaku, cholesterolu, proti stresu. Nebo se z něj připravuje krém proti akné, ekzémům a lupence, revmatickým bolestem.
- Pupalkový olej má blahodárný vliv na premenstruační syndrom nebo roztroušenou sklerózu. Doporučuje se jako prevence mozkových příhod a anginy pectoris. Je vhodný i na dýchací potíže a prochladnutí.
- Olej z pupalky chrání játra a nemá žádné kontraindikace. Pouze lidé trpící epilepsií by jej měli konzumovat jen v doporučeném množství.
Kořen
Využít se může i podzemní část pupalky, tedy její kořen, který většinou bývá hodně rozvětvený. V lidovém léčitelství se používá proti průjmu. Sbírat se může od podzimu do jara, v malém množství přidávat do polévek nebo salátů, má pozitivní vliv na trávení.
Z tohoto kořene se dá i vyrobit aperitiv, když se kořen nechá dlouhodobě louhovat ve 40% alkoholu. Ale pro zdraví je lepší sušený kořen, přidávaný jako koření do jídel.
Text vyšel ve středeční příloze Práva Dům & Bydlení.