Nejčastějším projevem alergií jsou ekzémy a kožní onemocnění, jež vznikají z důvodu zanesení organismu.
Tipy na 3 netradiční horké nápoje s bylinkami, které v zimě zaručeně zahřejí
Povzbuzující kávový čaj Cascara se šípkem a medem
Za nápojem s exotickým názvem Cascara se skrývá dlouholetá historie. Je známý již od 9. století, kdy jej poprvé popíjeli obyvatelé Jemenu. Cascara je také prvním druhem nápoje, na jehož přípravu se používaly kávové bobule. Jeho výroba se však od běžné kávy liší. Nejdříve se totiž sklidí kávová třešeň a oddělí jádra od dužiny, která se usuší. Příprava nápoje je naopak shodná s přípravou čaje. Sušené kávové slupky se zalijí horkou vodou a nechají vylouhovat. Zajímavé je, že Cascara před zalitím voní po kávě a tabáku, kdežto po uvaření její vůně připomíná spíše šípkový čaj, ovšem s totožným množstvím kofeinu jako káva. Proto zůstává otázkou, zda je Cascara vlastně káva, anebo čaj. V obou případech má ovšem pozitivní účinky na tělo. Obsahuje totiž vitamíny a antioxidanty, které tělu prospívají zejména v zimním období plném chorob a onemocnění. „Abyste zabránili bacilům, které jsou nyní všude kolem nás, lze si Cascaru ochutit bylinkovým medem, který podporuje zdraví. Aby si zachoval všechny své léčivé vlastnosti, neměl by mít nápoj větší teplotu než 50 °C. Z bylinek se pak do Cascary nejlépe hodí plody šípkové růže, jejichž vůni se v Cascaře také odráží. Šípek je bohatý na řadu vitamínů, je tedy ideální k celkovému posílení obranyschopnosti organismu. Ten bude odolnější proti infekcím a mikrobům. Šípek taktéž příznivě ovlivňuje dýchací systém, což oceníme při obvyklé zimní rýmě a zánětu horních cest dýchacích,” říká nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje a dodává, že k prevenci infekčních onemocnění dále doporučuje gemmoterapeutikum z růže šípkové, která posiluje imunitu a má též protivirové působení.
Horký javorový drink s plátkem pomeranče
Kromě čajů jsou v zimě populární i horké nealkoholické nápoje nejrůznějších příchutí. Můžeme se zahřát klasickými recepty a chutěmi, jako je jablko, hruška či brusinka, které se vyrábějí z džusů či šťáv a bývají dostupné v obchodech, na trzích či u lyžařských areálů. Horký nápoj v netradičním bylinkovém pojetí však lze vykouzlit i doma. Jedním z tipů může být například nenáročný a lahodný drink z javorového sirupu. Výtažek z javorové mízy se smíchá se směsí aromatického koření vybraného dle vlastní chuti a zalije horkou vodou. Plátky citrusů, zejména pak pomeranče nebo citronu, pak ochutí nápoj o vitamínovou svěžest. „Javor patří mezi antioxidanty. Působí proti nasycení žluči cholesterolem, což zpomaluje srážení žlučových usazenin. Pomáhá také odstranit kameny z močového měchýře, je účinný při ateroskleróze a má blahodárný účinek na potíže spojené s trombózou. Kromě toho snižuje množství cukru v krvi, zmírňuje bolesti hlavy a působí protivirově, což je v období nemocí více než vítané,” vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která nabízí tinkturu Respiro ze směsi šesti bylin, které blahodárně působí na dýchací systém, usnadňují vykašlávání a zmírňují podráždění krku.
Hřejivý nealkoholický punč s bylinkovým medem
Punč sice patří mezi tradiční nápoje podávané v zimním období, ale s trochou fantazie může dostat zbrusu nový a neotřelý kabát, který zahřeje na těle a podpoří zdraví. V mrazivém počasí je ideální zvolit spíše nealkoholickou variantu. Že alkohol v zimě prohřeje tělo, je totiž pouhý mýtus. Dokáže pouze rozproudit krev do pokožky, což navozuje pocit zahřátí, ovšem teplota uvnitř těla klesá. Nealkoholický nápoj tak podpoří přirozenou schopnost tělesné termoregulace a nebrání ve vytváření ochranných štítů proti mrazu, které se s přílivem alkoholu vytrácejí. Pro výrobu hřejivého punče není nezbytné pořizovat ovocné džusy, šťávu z vybraného ovoce si totiž můžeme vyrobit sami doma. V tomto období jsou nejlepší citrusové plody, jako je pomeranč, pomelo nebo grepfruit, které odšťavníme, v objemu zhruba 2 až 3 litrů vlijeme do hrnce a přidáme nakrájené kousky čerstvého ovoce dle vlastní chuti. Do připravené směsi poté přidáme sklenici vody s punčovým kořením a necháme přejít varem. Vaříme zhruba 10 až 15 minut. Finální produkt můžeme nakonec osladit zdravým medem. „Med působí jako přírodní antibiotikum. Ničí bakterie, léčí dýchací cesty a zlepšuje imunitu, protože je plný vitamínů. Med také zahání všechny běžné zimní choroby, jako je nachlazení, angína, chřipka nebo záněty horních cest dýchacích. Pokud je navíc obohacen bylinkami, působí i na další onemocnění, například při bolesti žaludku, kašli nebo ženských problémech. Slazení tímto medem dodává nápoji příjemný bylinkový nádech,” říká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Doplňuje ještě, že jejich med na imunitu API-IMUN obsahuje byliny s antibakteriálními a imunitními účinky, med API-RESPIRO pak pomáhá při dýchacích problémech.